Ik ben geboren in Heerlen en opgegroeid in het dorp Klimmen. Vanaf 7 jaar ben ik begonnen met spelen bij de plaatselijke Harmonie. Ik kreeg slagwerklessen en al snel mocht ik meespelen in de drumband. Na enige jaren les te hebben gehad ben ik terecht gekomen bij de Fanfare in Grijzegrubben (Nuth) waar ik les kreeg van Guido Swelsen. Hij heeft mij voorbereid om toelating te doen aan het conservatorium te Maastricht waar ik op 16-jarige leeftijd begon en mijn Bachelor-diploma haalde in 2007.
Ik kreeg de mogelijkheid om mijn Master-diploma te halen en ben “cum laude” afgestudeerd in 2009, al deze jaren kreeg ik les van Pieter Jansen en Werner Otten. Gedurende deze periode remplaceerde ik al regelmatig bij beroepsorkesten zoals (het toen nog hetende) Limburgs Symfonie Orkest, Het Gelders Orkest en de Marinierskapel. Een slagwerkbaan bij Andre Rieu deed zich voor en na voorgespeeld te hebben voor hem en de slagwerksectie ben ik aangenomen. In de 3 jaar waarin ik heb gespeeld in het Johan Strauss Orkest, heb ik fantastische dingen gezien en meegemaakt. Tournees naar Amerika, Australië, Afrika, Canada, Nieuw-Zeeland en natuurlijk binnen Europa passeerden allemaal de revue.

Toch wilde ik verder studeren en ben begonnen met HaFa-Directie in 2010. Mede doordat mijn werkzaamheden binnen Andre’s orkest en mijn studie moeilijk te combineren waren ging ik op zoek naar ander werk. In Maart 2011 was er een proefspel voor slagwerker bij de Marinierskapel, en aangezien ik dit fantastische orkest kende door het remplaceren, maar mede ook door oud medestudenten van het conservatorium, besloot ik te solliciteren. Na mijn aanstelling in januari 2012 ben ik nog steeds verbonden aan dit mooie professionele harmonieorkest.

Hiernaast ben ik nog werkzaam als docent slagwerk, dirigeer ik de Philharmonie van Maasniel en vervang ik regelmatig repetities als dirigent bij verschillende harmonieën en fanfares.

Naast dit alles heb ik natuurlijk ook nog een privéleven waarin ik samen met mijn vrouw vanaf maart terug ga wonen in Klimmen. Ik loop graag met onze hond, gooi op woensdagavond een pijltje darts en houd van motorrijden. Hiernaast kook ik graag en houd ik van lekker eten en drinken.

Sinds het lezen van jullie sollicitatie heb ik ontzettend veel zin om met jullie te gaan werken aan alle facetten die het gezamenlijk musiceren inhoudt. Hierbij zijn plezier hebben op de repetitie, het gevoel van ‘samen’ iets creëren en mooie kwalitatief goede muziek maken voor mij ontzettend van belang.

Ik hoop dat jullie zo een beetje een beeld hebben gekregen van mijn bewandelde muzikale weg, en hopelijk gaan we samen een mooie muzikale toekomst tegemoet!

Sander Simons