Muziekproject Bs de Pas van start

Opmaat Muziekschool Helden, Fanfare St. Cecilia en Basisschool De Pas zijn een bijzondere samenwerking aangegaan. Alle kinderen van de basisschool krijgen vanaf dinsdag 24 mei zes weken lang muzieklessen die worden gegeven door Petra Manders, een jonge deskundige en enthousiaste muziekdocente. Petra is een jaar geleden afgestudeerd aan het Conservatorium van Maastricht.

Tijdens de lessen focust ze op verschillende disciplines: zingen, spelen, luisteren, bewegen en noteren. Die onderdelen wisselt ze met elkaar af per les, maar komen ook samen aan bod. In groep 4 gaan de kinderen bijvoorbeeld aan de slag met boomwhackers, plastic buizen die op de hand worden geslagen en ieder een andere toonhoogte produceren. De kinderen worden in groepjes verdeeld en juf Petra geeft aan wanneer welke toonhoogte gespeeld dient te worden. Zo spelen ze de tonen met het muziekstuk Ode an die Freude van Beethoven mee, maar tegelijkertijd bewegen ze ritmisch met de boomwhackers en luisteren ze of hun geluid overeenstemt met het muziekstuk.

In groep 6 wordt er op trompetten en bugels gespeeld. Een moeilijke opgave, want de kinderen spelen actief op een instrument maar leren ook wat de toon is die ze spelen. Groep 8 houdt zich onder andere bezig met popmuziek. Er wordt een zogenaamde ‘4-chords-song’ gebouwd, een popnummer in de vorm van een medley. De kinderen van alle klassen zullen tijdens de lessen een nummer zingen dat op het slotconcert samen met de muziek van Fanfare St. Cecilia ten gehore gebracht zal worden.

Het gezamenlijke concert zal plaats vinden op maandag 4 juli om 18:30 uur in Kerkeböske. De verschillende klassen zullen dan met ondersteuning van de fanfare zeven muziekstukken laten klinken. Tevens zullen er nog drie nummers zonder fanfarebegeleiding gepresenteerd worden. Het belooft een gevarieerde muziekavond te worden: van het klassieke Ode an die Freude tot The Elephant Song uit Disney’s Jungle Book. Het wordt een unieke samenwerking na een leerzaam traject voor de kinderen. Muziek verbindt, dat zal op deze avond blijken!