Op 27 april 2014 ben ik begonnen als dirigent van het Jeugdorkest Helden en Panningen en het Leerlingenorkest Helden en Panningen. Ik kan jullie verzekeren dat ik dit met heel veel plezier doe. Dit komt mede omdat we in een uitstekend team werken met allemaal de neuzen dezelfde kant op. Ik ben heel blij dat deze twee verenigingen het initiatief hebben genomen om een platform te creëren zodat jonge muzikanten in de regio samen kunnen musiceren, met als doel om als goede muzikant in hun eigen vereniging in te stromen. Inmiddels hebben zich ook andere dorpen uit de regio aangesloten.
Wat mij iedere zondag bijzonder goed doet is de aanwezigheid van vele ouders tijdens de repetitie.
Mijn volledige naam is Maarten William Ernest Rijs en ik ben op 10 september 1955 in Morwell (Australië) geboren. Ik ben een zoon van Nederlandse emigranten die hun heil zochten in Australië om werk te zoeken en een toekomst op te bouwen.Zoals het bij velen verging keerden wij terug naar Nederland waar ik opgroeide in Blerick. In die tijd speelde ik klarinet bij de Harmonie St. Caecilia uit Blerick.
In de jaren 70 bestond in Nederland nog de opkomstplicht en zodoende vervulde ik mijn dienstplicht bij de Koninklijke Marechaussee. Het beviel mij zeer goed dus na een jaar stapte ik over naar de beroeps marechaussee. Het muziek maken miste ik wel als beroepsmilitair dus dacht ik waarom niet lyraspeler worden van het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee.
Na een tijd rondgezworven te hebben door Nederland (Paleiswacht op Soestdijk, lid van de ME, Politiedienst op de brigade Kmar te Venray) vertrok ik naar Duitsland en stapte later over naar de Koninklijke Luchtmacht.
In Duitsland tijdens de koude oorlog besloot ik om verder te gaan studeren in de muziek. Na vier jaar studeren, naast mijn werk, haalde ik het Dirigenten diploma bij de Bundesakademie für Blasmusik te Trossingen. En jawohl !! Helemaal in het Duits!! Ervaring heb ik opgedaan bij het dirigeren van diverse Duitse korpsen zoals Musikverein Sommersell, Stadtkapelle Lügde en de militaire orkesten van de 3e en 5e Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht..
Thans ben ik ook dirigent van Fanfare St. Oda Merselo, Jeugdfanfare St. Oda/Petrusbanden Merselo-Venray, jeugdharmonie Unie te Sevenum, jeugdharmonie Amicitas Roggel
Ik ben ook de initiator en dirigent van het geweldig muziekspektakel “Young Musicians spread Their Wings”. Dit is een muziekevenement spektakel speciaal voor ongeveer 200 jonge muzikanten. Naast diverse muziekworkshops krijgen zij de kans samen met professionele artiesten en leden van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een optreden te verzorgen. In 2014 werd dit prestigieus bezocht HM Koningin Maxima op de vliegbasis Eindhoven.
Het is de kunst om de basis niet uit het oog te verliezen en bij vernieuwing is het de kunst om daarin niet door te schieten.
Zodra besloten wordt om te vernieuwen of prestaties te gaan doen zoals een groot concert of concours, worden er muzikanten ingehuurd om toch nog een betere prestatie te leveren. Ik ken geen muziekvereniging die daar op de lange termijn succes mee heeft gehad.Ik draai het altijd om. Zorg dat de opleiding goed is, dan is er ten minste de garantie van een stevige basis. Vanuit die situatie ga je vernieuwen of verbeteren door eerst de eigen opgeleide muzikanten te verbeteren en blijkt de lat voor een aantal muzikanten, of het hele orkest te hoog te liggen, dan compenseer je dat door muzikanten van buiten aan te trekken. Daar is niks mis mee, omdat de eigen muzikanten garant blijven staan voor een stevige en vaste basis.Ik sta altijd open voor vernieuwing. Alleen blijven mijn eigen ervaringen de basis. Ik ben in Duitsland (Akademie für Musikalische Frühausbildung) en de Koninklijke Luchtmacht opgeleid en dat is altijd mijn leuning geweest. Vervolgens vormden mijn muzikant ervaringen weer de basis voor mijn dirigentencarrière en waren incidenten die ik als muzikant en dirigent meemaakte weer de reden mijn visie op het gebied van dirigeren, lesgeven door te zetten. Om ook daar mijn ervaringen als muzikant en dirigent als een rode draad doorheen te laten lopen.Ik geef dus les vanuit de manier waarop ik mijn eigen ontwikkeling heb ervaren. Dus verbeter eerst jezelf en probeer dan anderen in dat proces mee te nemen.Als muzikant was ik altijd al bezig met hoe mijn mede muzikant nog beter kon functioneren en hoe we het orkest zo goed mogelijk konden verbeteren. Vaak liet ik andere dirigenten of muzikanten groeps- of tutti repetities doen. Allemaal mensen die meer van de materie wisten dan ik. Maar omdat ik ook van hen leerde, kreeg ik automatisch weer een bredere kijk op de dingen. Zo werd er bij een goed functionerende vereniging niet alleen vanuit de verenigingsfilosofie gewerkt, tegelijkertijd werd de organisatie vernieuwd en verbeterd.Intussen zie je het in Nederland vaak fout gaan omdat iedereen opnieuw het wiel wil uitvinden. Of je het nu over lesgeven of dirigeren hebt, over leiding geven of coachen, besef daarom goed wat je basis is, hou je ogen open, registreer scherp en kijk wat je kunt verbeteren. De manier om dingen naar vandaag de dag te brengen.
Maarten Rijs