Jeugdorkest Peel en Maas maakt zich op voor het Eurofestival

Het Eurofestival in Heel biedt jeugdorkesten op 16 en 17 april 2016 voor de 18e keer een podium om samen muziek te maken. Muziek en kwaliteit staan centraal. Tijdens het 25 minuten durend concertoptreden in cultureel centrum Don Bosco krijgen jeugdorkesten de kans om te laten horen wat ze in hun mars hebben.

Dit jaar betreden 24 jeugdorkesten uit binnen en buitenland het podium. Zij zullen worden beoordeeld door een deskundige jury en ontvangen na afloop een juryverslag.

Het jeugdorkest Peel en Maas met ongeveer 50 muzikanten olv Maarten Rijs is al maanden met veel enthousiasme aan het repeteren om in Heel goed voor de dag te komen.

Op zaterdag 16 april om 15.45 uur zullen zij het podium betreden om hun werken ten gehore te brengen. Als inspeelwerk is gekozen voor Gresford (The Miners Hymn). Het is gecomponeerd door de Ijslandse componist Johann Johannson ter nagedachtenis aan de mijnramp in Gresford op 22 september 1934 waarbij 266 mijnwerkers om het leven kwamen. Zelfs voor fans van de mistroostige muziek is het even slikken bij zoveel inktzwarte zwaarmoedigheid. Gebogen blazers slepen zich voort langs verlaten mijnschachten en verroeste kolenkarretjes, zuchtend en steunend over het lot van deze mijnwerkers. Deze Miners Hymn is intens en geeft rust en kracht voor de nabestaanden.

Vervolgens speelt het Jeugdorkest Land of Legends en First Knight welke beoordeeld zullen worden door de jury.

In ‘Land of Legends’ worden we door de Duitse componist Andreas Ludwig Schulte meegenomen in de fictieve wereld van legendes sagen en sprookjes. Het bestaat uit 3 delen. De inleiding van het eerste deel (The Castle) beschrijft de majestueuze Contouren van de plaats van handeling. De instrumentatie (hoorns) zorgt er mede voor dat we ons direct in Middeleeuwse sferen wanen. De toevoeging van het scherp koper geeft zelfs een heldhaftig teintje. Wanneer we door de poort naar binnen gaan blijkt dat het op de binnenplaats een en al bedrijvigheid is. De pages schildknapen en soldaten houden zich bezig met het in tact houden van de wapenuitrusting. Er wordt bier gebrouwen, vlas gesponnen, het vee wordt verzorgd en enkele ambachtslieden uit de omliggende dorpen zijn druk in de weer. In de bovenste kamer van de ronde toren verblijft een oude wijze man (The Old Wizzard). Hij laat zich bijna nooit zien, niemand weet wat hij precies doet. Er wordt gezegd dat hij zich bezig houdt met tovenarij/magie. Het is een groot mysterie, in nevelen gehuld. Gefeest wordt er ook. De ene keer sober de andere keer uitbundig. De bruiloft in het derde deel heeft allure. Onder luid trompetgeschal wordt de bruid aan de hand van haar vader binnengebracht .Tijdens het feest wordt er gedanst onder begeleiding van de troubadours en natuurlijk volgt een Bourgondische maaltijd.

First Knight is een Amerikaanse film uit 1995, geregisseerd door Jerry Zucker. De film is gebaseerd op de legende van koning Arthur. Lancelot gaat op reis naar Camelot, niet alleen om zich tot ridder te laten slaan maar ook uit liefde voor lady Guinevere. Zij is echter voorbestemd om met koning Arthur in het huwelijk te treden, maar ze komt erachter dat ze van beide mannen houdt. Koning Arthur nodigt beiden uit in zijn koninkrijk, maar weet niet dat zijn liefde en vertrouwen op de proef zullen worden gesteld.

Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren in cultureel centrum Don Bosco in Heel.

Jeugdorkest 2016