Datum/Tijd

17 oktober 2015, 20:15 - 22:30

Informatie

Programma voor het Concert “Peel en Maas 70 jaar vrijheid“. 

 1. Ouverture 1812 (Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, 1840-1893).

Dit werk is een spektakelstuk dat zijn première beleefde tijdens de opening van de Christus Verlosserkerk in Moskou in 1882. Het ene moment luisteren we naar fijnzinnige muziek, dan weer doet het werk bombastisch aan. Het stuk is gebaseerd op de nederlaag die het leger van de Franse keizer Napoleon in 1812 leed tegen de Russen. Na een plechtige opening met een kerkelijke hymne is het een confrontatie tussen 2 volksliederen: enerzijds de Marseillaise en anderzijds het toenmalige Russische volkslied “God, behoed te tsaar”.

 1. Slavenkoor uit de opera Nabucco (Giuseppe Verdi, 1813-1901).

De opera Nabucco is gebaseerd op de lotgevallen van het Joodse volk in enkele boeken van het oude testament. 586 voor Christus: koning Nabucodonosor verovert met zijn troepen Jeruzalem en voert de Joden als ballingen mee naar Babylon. In het “Slavenkoor” wordt het verlangen naar vrijheid en terugkeer naar het thuisland tot uitdrukking gebracht. De première vond plaats in de Scala van Milaan in 1842. 

 1. Kaart van kamp Vught: Gé Reinders. 
 2. Eine Gek: Gé Reinders. 
 3. 70 Jaar bevrijding: Gé Reinders. 
 4. Soldatenkoor uit de opera Faust (Charles Gounod, 1818-1893).

De première vond plaats in 1859 in Parijs. De oude Faust twijfelt aan de zin van zijn leven. Hij verkoopt zijn ziel aan de duivel voor rijkdom, geluk en jeugd. Hij verleidt een jong meisje en belandt daardoor uiteindelijk in de hel.

Het Soldatenkoor is een van de beroemde melodieën uit deze opera. 

 1. Kump good: Gé Reinders
 2. Blaosmeziek: Gé Reinders 

Pauze. 

 1. Ouverture Rule Britannia (William Rimmer, 1862-1936).

Rule Britannia is het onofficiële volkslied van de Britten, geschreven door James Thomson en rond 1740 getoondicht door Thomas Arne. De Engelse componist William Rimmer maakte er een brassbandversie van en de Nederlandse componist Cor Mellema bewerkte het voor fanfareorkest. Het refrein geeft uiting aan de onverschrokkenheid en vrijheidsdrang van de Britten, die ook een groot aandeel in onze bevrijding hadden. “Rule, Britannia! Britannia rule the waves! Britons never never never shall be slaves!” 

 1. Exodussong (Pat Boone, 1934-).

De in de 50-er jaren beroemde Amerikaanse zanger Pat Boone schreef deze titelsong voor de film Exodus, over het ontstaan van de staat Israël.

 1. Libertango (Astor Piazzolla, 1921-1992).

Solist: Joeri Mommers, trompet.

Piazzolla was een Argentijnse tangomuzikant, bandoneonist en componist. Hij was een eigenzinnig musicus die nieuwe wegen bewandelde. Van zijn hand is de compositie “Adios Nonino”, die zo indrukwekkend werd vertolkt tijdens de huwelijksvoltrekking van ons koningspaar Willem Alexander en Maxima. “Libertango” is ook een van zijn succesvolle werken. 

 1. Medley van “The Andrews Sisters“.

Zang: Nancy van Deursen, Nancy Meijer en Kimberley Evers Janssen.

De “Andrews Sisters“ was een trio van 3 Amerikaanse zusjes Laverne, Maxene en Patty Andrews, die in 1937 werden ontdekt en tijdens de Tweede Wereldoorlog met groot succes voor de geallieerde troepen optraden. Zij speelden in veel films, die ter motivatie van de soldaten werden gemaakt. Zij bleven ook na de oorlog optreden tot 1966. Hun beroemde liedjes worden tijdens dit concert weer tot leven gebracht door een drietal zeer talentvolle zangeressen, die o.a. voor u zullen vertolken: Sunny side of the street, Rum and coca-cola, Bei mir bist du sheen en Ferry Boat serenade. 

 1. Vaderland (Frank Boeijen,1957-).

Zang: Nancy van Deursen.

Frank Boeijen is een Nederlands zanger, dichter, componist en muzikant. In de jaren ’80 was hij populair met de Frank Boeijengroep, een belangrijke band uit de tijd van de Nederpop. Frank maakte een wereldreis en nam de beste muzikale klanken mee in zijn bagage terug naar zijn Vaderland. Laat je meenemen op uitheemse klanken vermengd met mystieke teksten. 

 1. In the mood (Glenn Miller, 1904-1944).

Glenn Miller was een Amerikaans jazztrombonist, bigbandleider en arrangeur toen de swing populair was. Na in vele bands te hebben gespeeld richtte hij in 1938 zijn eigen orkest op. Dit was tot 1942 het meest populaire dansorkest in de USA. In 1942 werd hij orkestleider van de U.S. Army Air Force Band met als taak optredens te verzorgen voor de geallieerde strijdkrachten. Op 15 december 1944 verongelukte hij, op weg van Engeland naar Parijs, met een vliegtuig boven Het Kanaal. Het wrak werd nooit gevonden. Een van zijn beroemdste nummers “In the mood” wordt nu gespeeld door de bigband van fanfare St. Cecilia. 

 1. Lili Marleen (Hans Leip, 1893-1983).

Lili Marleen is een lied waarvan de tekst in 1915 werd geschreven door de Duitse soldaat Hans Leip. Het lied, in 1939 opgenomen door Lale Andersen, werd pas een grote hit toen het vanaf 1941 dagelijks op een vast tijdstip werd gedraaid door radio Belgrado voor Duitse soldaten aan het front. De geallieerde troepen konden ook afstemmen op radio Belgrado. Daarna is het nummer vaak gecoverd, onder meer door Marlene Dietrich. 

 1. Ode an die Freude (Ludwig van Beethoven, 1770-1827).

Ode an die Freude is een gedicht, geschreven door de Duitse dichter en historicus Friedrich von Schiller. Het is vooral bekend geworden doordat Beethoven het in 1823 gebruikte voor de koorfinale van zijn negende symfonie. Het is ook het officiële volkslied van de Europese Unie. 

 1. We’ll meet again (Hughie Charles, 1907-1995, en Ross Parker, 1914-1974).

Dit lied werd beroemd door de Britse zangeres Vera Lynn. Het werd tijdens de tweede wereldoorlog gezongen bij het vertrek van soldaten naar het front.

 

A4_flyer_70jvrijheid.indd

Kaart wordt geladen...

Locatie

Dok 6 Theater
Raadhuisplein 6
Panningen