Concertreis Ieper maakt onuitwisbare indruk

Wie had gedacht dat de fanfare en slagwerkgroep uit Helden voor bijna duizend man zou optreden met de beroemde en indrukwekkende Ieperse Last Post in het voorprogramma? Dat een polonaise en staande ovatie op de markt het resultaat zou zijn van onze onvolprezen gouwe ouwe: Drumbo? Dat we een heel weekend om alle ‘klokslagen’ van onze beschermheilige paraat stonden? Dat ze op het festival Frietrock alleen maar bbq-worsten verkopen? Dat jong en oud zich met elkaar zou vermaken onder de discobeats van een mini-Palladio? Dat we twee uur lang geboeid naar een onafgebroken monoloog van een gids zouden luisteren die alles op zijn weg zou benoemen.(“oeh, een ijsjesfabriek! Daar werken 600 man”) Dat we ooit zouden weten wie de, volgens de gids wereldberoemde vliegenier, Werner Voss was? Dat de vraag ‘wat zeggen jullie tegen een lantaarnpaal?’ de gemoederen in een Iepers café zou bezighouden? Dat onze paukenist, bekend van die lantaarnpaal-vraag, iets zou bestellen in een shoarmatent? Dat de jeugd diep in de nacht na terugkomst in het hostel nog aan het poolen zou slaan?(terwijl je buiten geen bal meer zag) Dat er ondanks een heftige nacht en loodzware ochtend, een prachtig klinkende ‘harmonie’ in de kathedraal zat? Dat de dirigent van diezelfde harmonie daar zo van onder de indruk was, dat hij de verkeerde partituur voor zich had staan? Dat onze trombonist een orgel zou zien en horen waar hij als organist alleen maar van kon dromen? Dat de slagwerkgroep naar een climax zou werken die nu nog in de kathedraal naklinkt? Dat er na de reis nog door een Engelsman gevraagd zou worden naar het ‘ontbrekende akkoord’? Dat twee trompettisten de langstdurende woordgrappenreeks over koffie neer zouden ‘zetten’? Dat er bij de lunch twee keuzes zouden zijn: cola of wijn? Dat er desondanks toch bier werd besteld? Dat we ‘ieperdepiep hoera’ zouden roepen voor Maarten Rijs. Dat het kamasutra-museum een oorlogsmuseum bleek te zijn? Dat we ons, ondanks veel vrije tijd, geen moment zouden vervelen?

Wie had dat kunnen bedenken? En toch is het gebeurd. Zoals Gerard Reve in zijn beroemde roman De Avonden schreef:”Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.” Zo is het: het is gezien en gehoord, het is allesbehalve onopgemerkt gebleven. Wij zullen Ieper nooit meer vergeten, en Ieper ons ook niet!

Voor een aantal impressies zie de Youtube filmpjes aan de rechterkant van de website rode balkje Youtube

?