De bigband is opgericht in het voorjaar van 2010 al was er toen nog niet echt sprake van een officiële oprichting. Trombonist Willem Deen had het een en ander te vieren waarvoor hij met zijn Nell een groot feest wilde geven. Hierbij mag natuurlijk livemuziek niet ontbreken dus werd Guus Dohmen gevraagd om met zijn bigband “Pete’s Corner” uit Veldhoven een optreden te verzorgen. Guus vond het echter een veel beter plan om voor deze gelegenheid met eigen muzikanten van Fanfare St. Cecilia een bigband te vormen. Zo gezegd, zo gedaan! Een groepje enthousiaste muzikanten, waarvan het merendeel jeugd, was al gauw gevonden en de gelegenheidsbigband was een feit. Op het jaarlijkse tuinconcert bij Pieter en Wies Fransen beleefde de Cecilia Bigband haar première en een week later speelde ze de sterren van de hemel op het tuinfeest van Willem en Nell.
Dit smaakte naar meer en was té leuk om het bij deze twee optredens te laten. Met name voor de jeugd die de jeugdfanfare ontgroeid was werd de bigband een ideale kans om ook nog op een andere manier ‘serieus’ met muziek bezig te kunnen zijn dan alleen bij de fanfare. Er volgden een paar optredens voor hoofdzakelijk eigen publiek maar in september 2011 tijdens een concertreis van de fanfare naar het Duitse Helden kreeg de bigband een flink aandeel in het avondprogramma. In de bomvolle Schützenhalle gingen de voetjes van de vloer en de bigband speelde onder leiding van Guus het dak eraf!
Toen Guus aangaf geen tijd meer te hebben om structureel met de bigband te blijven werken werd in de persoon van Jack Geerlings een enthousiaste opvolger gevonden. Jack is zelf trompettist en speelt bij o.a. het “Score Jazz Orchestra” en de band “Groove it or Move it”. Dankzij Jack deelde de Cecilia Bigband een keer het theaterpodium van Dok6 in Panningen met het “Score Jazz Orchestra”.
Bij de bigband is er in diverse stukken ruimte om te improviseren. Echter, de ene muzikant draait hier zijn hand niet voor om terwijl voor een ander de drempel wat hoger (of zelfs onneembaar) is. Om dit improviseren te stimuleren en de muzikanten tevens de “do’s en don’ts” van de lichte muziek uit te leggen werd een paar jaar geleden een workshop verzorgd door de Limburgse trompettist Marc Huijnen. Geen onbekende in de jazz en bigbandwereld.
De Cecilia Bigband bestaat uit hoofdzakelijk jeugdige leden van fanfare St. Cecilia Helden, aangevuld met enkele “oude rotten” in het vak. En tevens een gitarist en een basgitarist. Ze zijn nog op zoek naar een toetsenist. Ze spelen het traditionele bigbandwerk maar ook enkele hippere, dansbare nummers.